tisdag 30 juni 2009

Tidig morgonpromenad

God morgon! Idag blev det en tidig morgonpromenad med Dodge, klockan sex gick vi ut! För mig är det tidigt när jag är ledig! Han hade sprungit omkring och gjort kräkläten ett tag när jag insåg att det var lika bra att kliva upp... Så tror man att det så tidigt på morgonen ska vara svalt och skönt ute, nehej då! det var redan 20 grader varm och vindstilla! Pust, ännu en dag då man knappt orkar klia sig på nästippen utan att förgås av värmen!

Idag ska vi åka till Pingstkyrkans loppis, det är sista dagen de har öppet före sommarstängning. Då har de alltid halva priset på redan låga priser! Nu kan man definitivt göra fynd! Linda och John ska följa med, men de tänker stanna kvar i bilen. Det är så bra om John kommer med för då kan vi ta släpan. Jag kan inte backa med släpan så därför är jag inte så sugen att ta den själv... det går väl an om man är säker på att man bara behöver köra rakt fram, men nu är inte jag så himla säker på det... Tusan, när jag ska backa med släp åker bilen och jag åt ett och samma håll - men se det gör inte släpet inte! Nähädå, den åker åt ett helt annat håll!! Fullkomligt obegripligt! Tro mig - jag har försökt! Sist gav jag upp, lossade släpet från bilen, vände bilen åt det håll jag ville färdas åt, gick ur bilen och vände släpet med handkraft och satte tillbaka släpet på dragkroken... ganska omständigt, för att inte tala om underhållande för omgivningen! Nä, jag tar med John i stället!

Det börjar bli dags att fixa frukost och väcka familjen. Det är otroligt skönt att vara uppe själv på morgonen! Synd bara att det kräver rätt tidiga mornar, det är inte riktigt min grej det där att gå upp i svinottan... jag är alldeles för morgontrött, uppskattar sängens bekvämlighet alldeles för mycket... finns det något bättre än att vakna, kila upp på toan för att sedan återvända till sängen och slumra in så skönt!?! Eller att gå upp och äta frukost för att sedan mätt och belåten smita tillbaka till sängen... gosa in sig med kudden, svepta täcket skönt omkring sig, känna hur sömnen kommer tillbaka.... mmm, underbart!!!

Vi är lite sugna på att åka till Päivi och Rickard idag. Vi är bara inte så säkra på att de är sugna på att vi ska komma. De håller ju på att bygga på sitt hus... John mumlade om att han mycket väl kan tänka sig att åka arbetsklädd och hjälpa till en del... OK för mig, om jag får sitta i skuggan och titta på, småprata med Päivi som ska ta det lugnt... kanske peka lite så att gubbarna vet vad de ska göra... ibland kan de behöva lite vägledning.

Jag funderar på att starta en blogg till, en tomtfixar-blogg. Det kanske blir roligare då att fixa och dona där ute? Det är kul att fixa fint, det är bara så trist att det måste ta sådan evinnerlig tid. Det beror inte på latmaskar, det beror på pengar. Allt är ju så hiskeligt dyrt!! Tusan, ett lass med matjord går ju lös på en hel förmögenhet!! Sedan tillkommer det virke, plantor, gräs, plattor, markduk, grus mmmm. Att det ska vara så svårt att pricka in fullpott på Lotto, över hundra miljoner kronor!! Då kan man fixa tomten, precis som man vill ha!! Det skulle räcka till ett fint växthus till Päivi, pengar till barnen och våra mammor... nähä, dags att vakna upp till verkligheten!! Frukost skulle jag ju fixa så att jag kan väcka familjen.

kramar!!

lördag 27 juni 2009

Är det dags???

I förmiddags ringde Jenni, hon undrade vad vi har för planer för dagen. Hon har regelbundna värkar var 7:e minut..... tänker han komma nu lilla Melker?! Hon ska gå till gamla stan på rea tillsammans med lilla Emma, kompis Madde och hennes Vilmer.... det kan bli en kämpig promenad! Micke ligger hemma och sover, han har jobbat natt. Så nu är vi på helspänn att det är dags att åka och hämta Emma, hon är redo för hämtning, hon har packat sin övernattningsväska! Lilla sötisen! Vilken tur att vi var över till Jenni och Micke igår med Melkers nalle! Den måste ju med upp till BB. Jag hoppas verkligen för Jennis skull att det inte är falskt alarm, hon är helt slutkörd. Så enormt svullen om fötter, ben och händer! Ont mest överallt, kan inte sova på nätterna dessutom denna värme.... Min älskade lilla flicka, måtte han komma nu din lilla pojke.

Blir lite svårt att fokusera på något vettigt just nu. Har just passat på att duscha Dodge, det var välbehövligt!! Han var så duktig. Gick helt självmant in i duschen, var samarbetsvillig hela tiden, skakade av sig vattnet flera gånger så jag blev blöt och fin om tröjan... Det bästa med duschen är nog godiset han får efteråt... han springer raka vägen till skafferiet och är så förväntansfull! Det blev två stora nävar av levergodis!! Nu ligger han och slickar sig torr och känner sig så himla snygg!

John, min underbara make håller på att lasta släpan med bråte som ska till tippen. Han är så himla flitig min lilla älskling! Tror han är lika nervös som jag är gällande Melkers eventuella nedkomst idag... Spännande!!

Nu ska jag sent om sider kliva in i duschen och tvätta av mig själv denna gång! Det ska bli skönt, sen blir det väl ett pass i tvättstugan... det är konstigt vad tvättkorgarna fylls på fort... behöver vattna ute, rensa ogräs... I natt när jag var ute med Dodge, han var dålig i magen, såg jag att det hade kommit en himla massa ogräs i planteringen vid vår lilla damm. Där börjar karpaterklockorna slå ut, jättefint! Både de vita och de blå. Jag var tvungen att gå runt tomten med vovven för han hade tidigare på kvällen fått syn på en grävling på vår tomt och vår lite puckade hund trodde att den stod kvar på samma ställe.... vilket den naturligtvis inte gjorde. Dodge blev mycket förvånad och var då tvungen att få kolla av hela tomten... vad gör man inte för att få lite nattro! Så när vi kom in vid 03,40 fick jag äntligen lite lugn och ro så att jag kunde sova. Suck! Tur att det inte är jobbardag idag!

Kramisar! Nästa gång jag skriver kanske jag har blivit mormor igen!!!! Pirrigt!

onsdag 24 juni 2009

Fortsättning på bröllopsdagen...

Vilken fin och underbar man jag har! Igår efter att vi kommit överens om att vi skulle äta vår bröllopsmiddag hemma for han iväg till affären. När han kom hem hade han ett fång med 20 underbara röda rosor till mig, en för varje år! Han hade fått tag på svensk färsk kalvfilé som han grillade, rostad färskpotatis, så gjorde han en underbar sås på färska champinjoner mmmm och en fräch sallad till. Han dukade fint på altanen. Innan måltiden fick Linda och jag en var sin drink (hon fick en alkoholfri) som vi drack på altanen tillsammans med maken. Sedan fick hon och jag ett var sitt fotbad, med efterföljande insmörjning av fötterna. Lyx!! Till dessert hade Linda och John gjort vaniljpannacotta med färska blåbär och hallon toppade med riven smält vit choklad! Hysteriskt gott!!!!!
Till kvällen blev det Allsång på Skansen, här hemma sjöngs det med! Morden i Midsommer fick avsluta TV kvällen. Sedan blev det precis som jag hoppades lite erotik innan vi nattade.

I morse gick John upp kl 04,30. Han ska till Markaryd i Småland för en leveranskontroll, blir kvar över natten och kommer hem i morgon kväll. Trist. Konstig semester vi har i år. Första semesterveckan kan nästan inte räknas som semester då vi får den uppsplittrad med jobb...

tisdag 23 juni 2009

Bröllopsdag

Idag för 20 år sedan var det midsommarafton och John och jag gifte oss! Åren har gått otroligt fort! Som vanligt har vi inte planerat in någon romantik inte... Dagen började med att jag for till jobbet (trots semester) för att vara med på ett möte, sedan gick jag och kollega Ulrika för att handla present till kollega Lindas nyfödda lilla pojke. Sen for jag hem och tog en kopp kaffe med John och Linda. Då börjar maken och jag att diskutera om vi ska äta ute på restaurang för att fira... som vanligt blir jag tråkig och tycker att vi kan äta gott hemma.... vi funderar på om det finns någon god mat man kan beställa för att ta hem och äta. Varför vill jag äta hemma??? Jo, för det första har vi Linda hemma, det funkar bättre för henne att äta hemma, för det andra vill jag inte känna mig stressad på grund av hunden som får förvisas till rastgården, men viktigast av allt - om vi ska kosta på oss riktigt god mat på restaurang (det är svindyrt, vi talar om ca 400 kr/person då tillkommer kostnad för dryck!!!) är det väl inte för mycket begärt att vi ska dricka gott vin till. Eftersom vi bor på landet, det finns inga kommunala förbindelser och det är svindyrt med taxi återstår bara att äta hemma. Dessutom har vi världens finaste altan med en underbar utsikt över hästhagar och åkrar, vad mer kan man begära? Så nu har John åkt till Hammartorp kött och fisk för att köpa gott kött, de har visserligen inte öppet idag men han har goda kontakter där. Det blev kalvfilé som vi ska grilla med en smaskig marinad, rostad färskpotatis, champinjoner (Linda älskar champinjoner!) samt ev rödvinsås. Gott! Till dessert har John och Linda bestämt att de ska göra vaniljpannacotta, mums!!!

Till kvällen blir det sedan Allsång på Skansen, Lindas favoritprogram. Efter det blir det Morden i Midsommer, mitt favoritprogram. Jaha, sedan finns det inte så mycket kvar av dagen... Förhoppningsvis avslutas den med erotik. (Trist bara att hunden jämt ska springa fram och tillbaka mellan vardagsrum och sovrum skällandes när vi ska vara lite intima med varandra, men det är väl smällar man får ta)

Nu ska jag ta och öka den romantiska dosen och ta rätt på all ren tvätt som hänger på tork i tvättstugan. Blir nog till att slå på en maskin till, det gäller att passa på när det är så fint torkväder.

Kramar till er alla!

söndag 21 juni 2009

Midsommarafton

I år firade vi inte midsommarafton med vårat vanligt midsommargäng. Vi bad våra vänner Päivi och Rickard att komma till oss för att grilla lite gottens och umgås. Så helt annorlunda mot hur vi brukar fira midsommar!

I vanliga fall måste vi gå upp rätt tidigt för att hinna packa ner all mat, plocka blommor, åka till den som ska ha festen och klä midsommarstången. Allergin sväller igen alla slemhinnor i hela ansiktet och andningsorganen, ögonen kliar och svullnar, näsan rinner och blir röd och fin av allt snytande... Medan värdinnan lägger sista handen på potatisen går alla ut på en tipspromenad. den vill alla vinna så fusk är inte ovanligt! Sedan ska vi leka lekar trots väder och vind, oftast får vi ta en lek mellan skurarna. Sen ska alla grilla, bänka sig i partytältet för att äta i goda vänners lag, sånger och åter sånger. Mot småtimmarna ska det dansas kring stången, vi har inga små barn längre som trånande tittar på den stiliga välklädda stången. Nä, nu har vi bara vuxna barn, en del har börjat bilda egna familjer. Trots det ska vi dansa kring stången "för barnens skull", jag tror att det är för Lennart skull vi dansar. Vi föresten, jag vet inte när jag var med och dansade sist, lyckas alltid hålla mig undan. Pust! Allt det här är jättemysigt men ibland kan man behöva vila lite från allt ståhej. Just nu behöver både John och jag det. Han vill nog inte erkänna att även han behöver lite lugn och ro, så vi säger att det beror på mig. Helt ok. Han kommer nog till insikt han också, det kan ta lite tid bara innan man kan acceptera.

I år kom som sagt Päivi och Rickard, de dök upp vid fyrasnåret som vi kommit överens om. Maten var inte klar när de kom, men den var påbörjad. Vi grillade kött, åt rostad färskpotatis, rödlökssås, bearnaisesås, sallad, vattenmelon och vitlöksbröd. Gott som attan! Till dessert gjorde Päivi och Rickard sin vansinnigt goda hemmagjorda vaniljglass, till den blev det jordgubbar som marinerats i sockerlag med äppelmynta! Mums vad gott det var!! För att inte tala om vad mätta vi blev! Efter vi hade ätit skulle vi ha spelat kubb, men då kom regnet och den svala luften. Så vi gjorde något vi absolut inte brukar göra på midsommarafton, vi gick in och satte oss!!

Jag trodde faktiskt att lilla Melker skulle göra entre på midsommarafton, men inte då! Han stannar kvar ett tag till i mammas mage. Igår ringde Jenni och bad om hjälp. Hon behövde åka till förlossningen och kolla sin urin, hon upplevde att den var blodblandad på morgonen. Fy vad orolig jag blev! Jag blev alldeles yr och illamående, kallsvettades. Kunde inte tänka klart. Vi avslutade samtalet utan att jag hade lovat att vi skulle komma och ta hand om småttingarna... vad är jag för stöd egentligen?! John min underbara make sa direkt att han skulle åka dit. Han ringde Jenni och de kom överens om en tid som han skulle komma. Fan vad ynklig jag är som inte kan samla ihop mig och finnas som en självklarhet för Jenni. Jag blir så ledsen och besviken på mig själv.

Jag upptäckte något skrämmande hos mig själv idag. Satt och tittade på mysiga hus och gårdar på Österlen i Skåne. Ser ett fint hus, kikar på alla interiörbilder, ser ett rum med snedtak, takbjälke, två fina gästsängar smakfullt bäddade... i vanliga fall skulle jag snöat in på hur fint det var... nu var min första tanke "vilken bra bjälke, den kan man hänga sig i". Trodde att mina tankar om att få avsluta livet hade bleknat. Egentligen vill jag ju inte dö, men det är ett enkelt och skönt sätt att få slippa undan...

I morgon ska vi åka ner till stan och köpa Melkers nalle. Den måste Jenni ta med sig till BB så att han får gosa in sig med den direkt. Sen ska vi vidare till Tuna Park och klippa klorna på Dodge. De är otroligt duktiga på det där! När jag klipper blir de så vassa men det blev de inte när tjejen i affären klippte, klart värt 50 kr!

Nu ska jag ta en liten tomtrunda med maken. Han har räfsat nästan hela tomten efter att ha klippt gräset som var knähögt. Klipparen gick sönder för några veckor sedan och det var leveranstid på reservdelarna, men nu är det klippt och fint!

kramisar till er alla!

söndag 14 juni 2009

Matsalen börjar bli klar!

Äntligen ser jag ett slut på fixandet i matsalen. Nu ska det bara till lite lister, glasrutor, tavelhängning, spraya upp spetstyget på glasdörrarna, fixa skivor som ska ligga på skåpen så att jag kan pynta där också... oj, det är npg inte så färdigt som jag trodde! Men det börjar i alla fall kännas som en matsal.
Samtidigt som vi håller på med matsalen blir det till att plocka om och flytta skåp i köket, då kommer det ju mer ideer om att jag tycker vi ska byta skåp i Lindas rum... hennes "gamla" skåp blir bra att ha i hallen... skåpen som står i sovrumshallen/arbetshörnet skulle vinna på att byta plats med varandra.... hyllan som står i arbetshörnet skulle bli alldeles utmärkt att ha i herrummet... Lindas gamla skåp blir perfekt att lägga dukarna i så att vi minskar belastningen i linneskåpet i tvättstugan... linneskåpet i tvättstugan skulle vi egentligen kunna ta bort om vi flyttar hurtsarna dit och inhandlar några köksöverskåp på IKEA att hänga över hurtsarna, då skulle vi kunna ha torkställningen där hurtsarna står idag. Hmm, vilken massa bra ideer jag får hela tiden! John är inte lika förtjust! Konstigt!
När vi ändå ska byta skåp i Lindas rum är det lika bra att passa på och möblera om där helt. Det får bli nästa vecka när hon är hos mormor... Jag är gräsänka i morgonkväll... hmmm kanske skulle passa på då? Men då tycker väl Melker att han ska komma ut i världen... fast det gör ju ingenting, tvärtom, bara mysigt! Undrar om jag ska gardera mig och hysa ut Dodge till Micke?? Får nog fundera lite på det, ska nog ringa honom ikväll...
Nä, nu är det dags för kvällsfikat med Linda innan hon ska lägga sig!
Kramisar!

lördag 13 juni 2009

Vi som har så rörigt och stökigt hemma...

Vi fick oväntat kaffebesök idag av Päivi och Rickard! Som vanligt ett kärt besök, men ibland kan man ju undra hur man (jag) är skapt!? Jag blir så himla glad när de kommer, men vad är det första jag tänker på? Jo hur rörigt och ostädat vi har det här hemma... varför tänker jag så? Vad spelar det egentligen för roll hur det ser ut? De kom ju knappast för att städbesikta, eller.... Vi konstaterade att om de hade ringt innan hade vi antingen sprungit runt som skållade råttor och snabbstädat eller bett dem komma en annan dag.... är det vettigt? Varför måste det vara så perfekt hemma när vänner vill komma och träffas en stund? Är det duktiga-flickan-syndromet som sitter i?

Idag har John och jag varit riktigt underhållande och trevliga. Förutom kaffestunden med våra vänner har vi suttit på varsitt håll i huset och arbetat. Kul för Linda! Jag får lite dåligt samvete faktiskt.

Igår i mataffären träffade jag på Jenni, Micke och Emma. Emma var så himla gullig, hon satt i kundvagnsbilen och ropade Hej Mormor! varje gång vi tittade på varandra och det var många gånger under den shoppingen! Det är så underbart att höra henne ropa så glatt! Jag blir alldeles varm i hjärtat! Jag är riktigt mallig för att jag är hennes mormor!
Snart ska jag bli mormor för tredje gången, till lilla Melker! Han kommer när som helst, troligen inom en vecka!!! Spännande!!

Nu ska jag gå ut i köket och försöka trolla ihop en smarrig middag. Det får bli ugnsrostad färskpotatis med örter och stekt kyckling i lime. Ett glas rödvin passar nog bra till!

kramisar!

tisdag 9 juni 2009

Nattlig promenad i morgonrocken...tjusigt!

I natt väckte Dodge mig kl 03.00... han var kiss och bajsnödig! Eftersom jag inte var så sugen på att ta rätt på stinkande högar på morgonen var det bara att kliva ur sängen. På med tjusig fleecmorgonrock, röd med gråa detaljer samt en massa färgfläckar på, och ett par raffiga tygskor, håret spretade åt alla håll, mascaran som jag inte orkat tagit bort innan jag gick och la mig låg nu helt snyggt under ögonen... snyggt helt enkelt! Det var lite småkallt ute, men vad fåglarna kvittrade! Rådjuren sprang över åkrarna och skällde så att det ekade, hararna skuttade åt alla håll o kanter! Det blev lite stressigt för Dodge som inte riktigt visste hur han skulle kunna kissa, bajsa och jaga både hare och rådjur på samma gång!! Vilken fantastisk doft det var ute, vindstilla, lätt fuktigt, dikena fulla med blommande blommor som spred en underbar sötma! I det läget hade jag kunnat stanna ute hur länge som helst, lite kallt bara. Väl inne igen var Dodge hur pigg som helst, han tyckte vi skulle umgås i stället för att låta mig sova. Så idag är jag trött!
När John hade morgonrastat Dodge innan han skulle fara till jobbet smet hundskrället! Han for iväg i en hiskelig fart. John åkte en bit med bilen för att se om han kunde hitta eländet, men inte! Så det var bara att sätta fart och bli klar med morgonbestyren för att ge sig iväg och leta. Ville absolut inte åka till jobbet och ha honom springa omkring hur som helst! Efter en stund kom han farande när han hörde vår bil, han älskar att åka bil, så det var bara att kliva ur och öppna bagageluckan så hoppade han in, sååå smutsig!! Han var helt slut! Men nog orkade han krångla med mig när jag skulle ställa honom i rastgården... skrälle!

I lördags var det skolavslutning i Lindas skola i Örebro. För första gången sedan hon började där kunde vi inte sitta ute och fika, attans vad kallt det var! Men vad gjorde väl det när vi fick umgås med alla trevliga elever, föräldrar och all personal! I år var det 4 elever som tog studenten! Det är så dubbla känslor, roligt för eleverna att få gå vidare i livet samtidigt som det är väldigt sorgligt att ta avsked. Vad hjälper väl löften att vi ska hålla kontakten när vardagen sätter in och man knappt har tid för familjen?
Efter avslutningen åkte vi till Jenni och firade henne på 26 års dagen. Tänk vad gammal hon har blivit mitt förstfödda barn! Där blev vi bjudna på tacos och underbar jordgubbstårta, mums! Tack underbara dotter! Barnbarnen var hemma så man fick en liten mysdos med dem också! De är så fina och underbara! Snart kommer nästa barnbarn, lilla Melker! Igår var jag till Lindex på lunchrasten och handlade lite gulliga kläder till den lilla plutten! Han har redan en full garderob!

Nu håller min underbara make på att dammsuga vardagsrummet. Det är en hel del "smulor" från hundens tuggben överallt! Visst är han gullig min lilla raring (maken alltså)!! Nu måste jag ta ut hunden på en liten runda innan Linda ska duschas och innan testunden.
Kramis!

onsdag 3 juni 2009

En sväng till Örebro

Efter jobbet idag fick vi ta en sväng till Örebro. Vi har som vanligt inte koll på att Linda inte ska komma hem från skolan på fredag... så är det alltid när det är skolavslutning... hon blir kvar och vi möter upp henne på lördag fm i skolan... att det ska vara så svårt att lära sig! Det innebär att de nya fina kläder vi inhandlat till skolavslutningen låg här hemma! Så det var bara till att hoppa in i bilen efter arbetsdagens slut, lämna in Dodge till Micke och åka till Örebro med kläderna. Det var så mysigt att träffa Linda igen, hu vad man hinner längta! Trevligt att träffa personalen också.
I måndags blev vi bjudna på härligt grillad mat och en smaskig dessert av våra vänner i Kvicksund. Så himla gott och mysigt! Klockan hann bli 00,30 innan vi for hemåt. Det är så helt underbart trevligt att umgås med Päivi och Rickard! Våra hundar har lärt sig att umgås med varandra! Det förenklar umgänget betydligt.
I söndags var det morsdagsfirande hos mamma. Hon bjöd på god mat och smaskig tårta. Jag fick träffa mina underbara barnbarn, min fina gravida dotter och min fina son! Dem träffar jag alltför sällan. Fina presenter fick jag också! Maken hade redan presentat mig, jag fick två fina äppelträd som han planterade ner så fint. Nästa vår kommer de förhoppningsvis att stå i blom och vara alldeles underbart vackra!
I morgon efter jobbet måste vi ta oss i kragen och röja här hemma. Nu är det rörigt och ostädat! Damm, pollern och hundhår överallt! Tidnings- och reklamhögar lite här och där... Tvätt som väntar på att bli instoppade i tvättmaskinen... Men först innan jag far hem efter jobbet måste jag spriga runt i affärerna och leta efter bra och inte alltför dyra presenter till fröknarna i skolan och personalen på boendet, vi har 14 personer att handla till!! Det springer lätt iväg till hiskeliga summor. Så måste jag komma ihåg att köpa examenspresenter till Lindas skolkamrater som slutar på Ekeskolan.
Nu ska jag kura ihop mig i soffan och softa lite... sen blir det till att hänga tvätt och krypa i säng.